Placki ziemniaczane – Proste, a jakie dobre. Ślinka sama cieknie na myśl o nich. Przepis.

Przeważnie każdy zajadał się w dzieciństwie plackami ziemniaczanymi.

Oto przepis na te z patelni, który przeniesie Cię do tamtych czasów. Poczujesz się jak za dawnych lat, jedząc tę niby prostą, a jednak wyjątkową potrawę. Gdy tylko jej spróbujesz, będziesz często wracać do tych placków. Idealnie nadają się na obiad. A zatem do dzieła!

Składniki:

  • 100 ml oleju roślinnego
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 500 g chudej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 0,5 szklanki mąki

Przygotowanie:

Umyj wieprzowinę i pokrój na kawałki. Następnie zmiel w maszynce. Do tak przygotowanego mięsa dodaj przyprawy. Cebulę obierz i drobno pokrój w kostkę. Weź patelnię i usmaż cebulę wraz z mięsem na średnim ogniu. Ziemniaki umyj i obierz. Następnie zalej je wodą w garnku i ugotuj.

Gdy będą już gotowe dodaj olej oraz przyprawy i wymieszaj. Zmiel je na gładkie puree, tak aby nie została żadna grudka. Do powstałego puree wsyp mąkę i dobrze wymieszaj. Mięso połącz z masą ziemniaczaną, a potem uformuj placki. Smaż je na patelni dodając olej roślinny.

Opcjonalnie przed smażeniem, możesz je obtoczyć w bułce tartej. Możesz też do środka włożyć nadzienie z pieczarek, grzybów leśnych czy nawet ziół.  Jednak nawet bez dodatków placki będą smakować wybornie!

Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!