Tradycyjne klopsiki to smak dzieciństwa wielu osób – Sekret idealnego przyrządzenia.
Najlepszy przepis na kotlety mielone
Kotlety mielone są tradycyjnym wyrobem mięsnym w kuchni polskiej. Odpowiednio przygotowane klopsiki mogą przywrócić tradycyjny smak dzieciństwa, w którym to mamy lub babcie przyrządzały wraz z ziemniakami i dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub mizerią. Dodatkowo przedstawiony przepis nie zawiera jajek, a przyrządzenie można dobrać do swoich preferencji.
Składniki
- Około pół bochenka chleba lub 4 bułki.
- szklanka mleka lub wody.
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 2 cebule
- sól, pieprz do smaku,
- olej.
Przygotowanie:
Przygotowanie warto rozpocząć od produkcji bułki tartej. W tym celu rozdrabnia się pieczywo na mniejsze kawałki i umieszcza oddzielone skórki w piekarniku, do momentu uzyskania chrupkości. Środek bułki lub pieczywa zalewamy wodą lub mlekiem, aby zmiękł.
W misce przyszykuj zmielone wcześniej lub w tej formie zakupione mięso. Jeżeli samodzielnie mielisz mięso, doskonałym wyborem będzie łopatka wieprzowa lub połączenie mięsa wieprzowego z wołowym. Cebulę obierz i drobno posiekaj, dodaj do mięsa razem z rozmiękczonym w mleku lub wodzie pieczywem.
Przygotuj bułkę tartą. W tym celu stwardniałe skórki pieczywa zetrzyj na małych, drobnych oczkach. Bułka tarta to kluczowy składnik idealnych kotlecików mielonych. Następnie łączymy wszystkie składniki: mięso, cebulę, pieczywo oraz część przygotowanej bułki tartej i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Aby kotleciki lepiej się formowały, można delikatnie zwilżyć ręce w celu nieprzyklejania się do nich mięsa, Formuj mięso w małe pulpety, spłaszczając, aby mięso równomiernie ostało przygotowane i nie było surowe w środku. Gotowego kotleta obtocz w pozostałej bułce tartej,
Przygotowanie należy do własnych preferencji. Kotlety można usmażyć na patelni z dodatkiem oleju, jak również upiec w piekarniku. Wybierając smażenie najlepiej wrzucić kotlety na gorący olej, do momentu zarumienienia się każdej ze stron.
Comments are closed.