Ogórki małosolne są świetną przekąską na każdą okazję – Ich przygotowanie jest proste i zajmuje dosłownie chwilę. Przepis.
Gdy jest sezon na świeże ogórki, to warto, jest skorzystać z okazji i zrobić ogorki-w-zalewie.
Takie małosolne ogórki przygotowane w jedną noc są świetną przekąską. Ważną cechą ogórków jest to, że wchłaniają sól, zioła oraz różne aromaty i przyprawy. Dzięki temu wystarczy tylko kilka godzin na zrobienie pysznej przekąski.
Składniki:
- 50 g kopru,
- 3 łyżki soli,
- około 2 kg ogórków,
- 5-7 ząbków czosnku,
Przygotowanie:
Ogórki trzeba na początku umyć i zalać wodą. Najlepiej jest odstawić je na godzinę, a następnie trzeba odciąć końcówki ogórków, dzięki czemu tym sposobem ogórki lepiej się zamarynują. Czosnek obierz i umieść go na dnie słoika dodając także koper.
Dobrze jest zostawić dwa parasole kopru na górę słoika. Gdy czosnek jest dość spory, to można go przeciąć na pół. Jeśli chcemy uzyskać lepszy smak ogórków, to można również dodać chrzan oraz liście porzeczki.
Na czosnek i koper połóż delikatnie ogórki najciaśniej, jak jest to tylko możliwe. Na samą górę połóż pozostawione dwie parasole kopru i posyp solą. Następnie zagotuj wodę i zalej całość.
Słoik należy szczelnie zamknąć pokrywką i lekko przekręcić tak, by sól rozprowadziła się po całości słoiczka. Gdy woda ostygnie wstaw słoik na noc do lodówki.
Comments are closed.