Prosty przepis na przygotowanie pysznej pieczonej karkówki – Zaskocz smakiem idealnie doprawionej i soczystej karkówki z pieca.
Ten przepis nie tylko spodoba się koneserom karkówki, ale też spodoba się osobom, które do tej pory za nią nie przepadały.
Składniki:
- 1,5 kg karkówki
- 100 ml oleju słonecznikowego
- 2 kg pokrojonych w plasterki ziemniaków
- 60 ml jasnego piwa
- 100 gr bekonu
- 200 gr śmietany kremówki
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 biała i 1 czerwona cebula
- łyżka miodu
- przyprawa gyros
- pęczek pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę: mieszamy łyżkę miodu, piwo, olej oraz przyprawę do gyrosa.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej pokrojone w plasterki ziemniaki. Smarujemy je cienką warstwą przygotowanej marynaty. W reszcie marynaty marynujemy mięso. Zostawiamy na minimum 30 minut.
Boczek kroimy w kostkę, cebule w piórka lub krążki. Składniki te kładziemy na ziemniakach.
Na sam wierzch kładziemy zamarynowaną karkówkę. Blachę zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Danie pieczemy w 200 stopniach przez około godzinę.
Kiedy mięso z dodatkami się piecze, zajmujemy się przygotowaniem sosu. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Śmietanę (można ją zastąpić jogurtem naturalnym) mieszamy z przeciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy sól, pieprz, czosnek i inne ulubione przyprawy: suszone zioła doskonale pasują.
Po upływie godziny, gdy mięso z ziemniakami i dodatkami będzie już gotowe, zalewamy je sosem i wkładamy do piekarnika na jeszcze kilka minut. W zależności od upodobań- możesz dorzucić inne warzywa: tak, aby zarówno miłośnicy mięsa, jak i warzyw mogli delektować się przepisem.
Tak przyrządzoną karkówkę można serwować z puree ziemniaczanym czy kluskami śląskimi. Idealnie sprawdzi się również jako propozycja na grilla- zamarynowaną w podany sposób karkówkę można ugrillować. Również będzie pyszna!
Comments are closed.