Cebulowe ciasto z jajkiem, często pojawia się na moim stole. To bardzo proste i szybkie danie.
Moja sąsiadka dała mi niezwykły przepis na cebulowe ciasto z jajkiem. Od tamtej pory często pojawia się na moim stole. To bardzo proste i szybkie danie!
Przedstawiam wam najszybsze ciasto jajeczne z cebulą! Przygotowałam je raz w weekend. Od tamtego czasu jest to często serwowane danie na moim stole! Moi krewni byli zachwyceni! Mój syn, który nie lubi cebuli – poprosił o dokładkę!
Ciasto jajeczne jest przepyszne! Ma miękkie nadzienie i niesamowicie chrupiące boki. Przygotowanie ciasta jest bardzo szybkie i proste.
Składniki do ciasta:
- mąka pszenna (200 gram)
- masło (100 gram)
- żółtko (z 1 jajka)
- soda (1/4 łyżeczki)
- sól (5 gram)
- zimna woda (30 mililitrów)
Składniki do nadzienia:
- jajka kurze (gotowane, 2 sztuki)
- szczypiorek (1 duży pęczek)
- serek topiony (2 sztuki)
Pozostałe składniki:
- jajka (4 sztuki)
- mleko krowie (może być śmietana, 2 łyżki stołowe)
- sól (wedle uznania)
- papryka (wedle uznania)
Przygotowanie ciasta:
Na początku trzeba przygotować ciasto. Przesiewamy mąkę do miski i dodajemy do niej sól i sodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie kroimy schłodzone wcześniej masło na małe kostki i dodajemy do miski z mąką.
Wszystko dokładnie ucieramy rękami na, tzw. „okruchy”. W dalszej kolejności dodajemy 1 żółtko, schłodzoną wodę (2 łyżki stołowe) i szybko zagniatamy kruche ciasto. Ciasto formujemy w kulkę, wkładamy do plastikowej formy i schładzamy na 30 minut w lodówce.
W międzyczasie przygotowujemy nadzienie.
Najpierw myjemy duży pęczek szczypiorku, suszymy i drobno siekamy. Następnie ugotowane na twardo jajka obieramy i kroimy w małą kostkę. Łączymy posiekane jajka ze szczypiorkiem i dokładnie mieszamy. Wyciągamy ciasto z lodówki, usuwamy folię i rozwałkowujemy na cienką warstwę.
Następnie układamy ciasto w formie o średnicy 26 cm (ciasto musi pokrywać również boki formy). W niektórych miejscach przebijamy ciasto widelcem.
Potem schłodzone uprzednio serki ścieramy na tarce i równomiernie rozprowadzamy na powierzchni całej formy. Na wierzchu układamy jajka ze szczypiorkiem. W dalszej kolejności wkładamy jajka do niedużej miski, dodajemy soli i papryki wedle uznania oraz mleko. Wszystko dokładnie mieszamy trzepaczką.
Przygotowaną mieszanką zalewamy ciasto cebulowe. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i pieczemy ciasto przez 30 minut. Wyciągamy gotowe ciasto i chłodzimy je. Następnie wyciągamy z formy. Ciasto jest gotowe do podania.
Comments are closed.