Włoska babka to pyszne ciasto, którego każdy powinien spróbować. Łatwe do zrobienia, doskonałe z ulubioną kawą lub herbatą.

Panettone można opisać jako rodzaj ciasta drożdżowego.

Jest bardzo popularne we Włoszech i zyskuje coraz większą popularność w innych krajach europejskich. Jest bardzo puszyste i długo zachowuje świeżość. Jest pyszne zarówno z orzechami, jak i bez nich. Jest to doskonały przepis na włoską babkę.

Składniki:

  • 7 szklanek mąki pełnoziarnistej
  • 1 opakowanie świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • 180g masła
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 1,5 łyżeczki soli
  • skórka z jednej cytryny
  • 1 szklanka wody

Dodatkowo:

  • 150 g rodzynek
  • 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej/owoców
  • 100 g orzechów (najlepiej włoskich).

Przygotowanie

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!