Tureckie bułeczki z patelni. Puszyste i miękkie – nikt nie robi lepszych. Moja rodzina uwielbia
Błyskawiczny sposób na mięciutkie i puszyste bułeczki tureckie z patelni
Bułeczki przygotowuje się z ciasta drożdżowego. Do ich przygotowania niepotrzebny jest piekarnik, tylko patelnia z pokrywką. Są niezwykle miękkie i puszyste, co sprawia, że natychmiast znikają ze stołu. Smakują tak samo dorosłym, jak i dzieciom.
Aby przygotować bułeczki tureckie, potrzeba:
- 50 dag mąki pszennej
- 5 dag drożdży
- 200 ml oleju słonecznikowego
- 10 g koperku
- 1 łyżeczkę soli
- 240 ml mleka
Przygotowanie
Pokruszoną wcześniej porcję drożdży, zalej olejem (użyj do tego ok. 150 ml). Wymieszaj tak przygotowaną zaprawę z mlekiem i solą.
Porcjami przesiewaj mąkę do tak przygotowanej mieszanki i powoli zagniataj ciasto, aż stanie się miękkie. Pozostaw je pod przykryciem do nabrania objętości. Z tak przygotowanego ciasta powinno wyjść osiem bułeczek. Podziel zatem ciasto na tyle części i z każdej ulep okrągłą bułkę. Resztą oleju nasmaruj patelnie i tam ułóż bułki. Ponownie odstaw na kilka minut ciasto, by urosło.
Gotuj bułeczki na małym ogniu pod przykryciem, aż do momentu, gdy zarumienią się od spodu. Następnie należy przykryć je pergaminem i dalej gotować pod przykryciem, do czasu, gdy druga strona będzie gotowa.
Comments are closed.