Kapusta w cieście skradła serce moich gości. Hit każdego przyjęcia. Poczekaj aż posmakujesz

Szukasz pomysłu na smaczną i oryginalną przekąskę?

To jest prostsze niż myślisz. Nie potrzebujesz wyselekcjonowanych szwajcarskich serów, czy wędlin prosto z rodzinnej wędzarni od „Pana wędzarnika”. Wystarczy Ci główka kapusty! Zdziwiony? Poczekaj, aż jej posmakujesz.

Przepis na tę jednoskładnikową (no prawie) przekąskę, jest banalnie prosty. Co będziesz potrzebować, aby stworzyć coś z niczego? Na początek zarezerwuj sobie 15 minut. Tak, dobrze widzisz, bo tylko 15 minut potrzebujesz, żeby stworzyć smaczną przystawkę z kapusty.

SKŁADNIKI

  • 1 główka kapusty
  • 3 jajka
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki mąki
  • 0,5 łyżeczki soli
  • przyprawy do smaku
  • woda
  • garnek (duży)

Zagotuj wodę z solą w wielkim garze. W momencie wrzenia, stwórz kapuście gorącą kąpiel, ale tylko na 3 minuty, bo nie chcemy jej całkowicie ugotować. Teraz kolej na relaks. Wyjmij kapustę i odstaw do ostygnięcia. Niech biedaczka odsapnie po kąpieli we wrzątku.

W czasie, kiedy Twoja kapusta odpoczywa, Ty przygotuj dla niej maseczkę w postaci ciasta. Czyli wymieszaj jajka i majonez. Dodaj mąkę, sól i przyprawy. Możesz użyć miksera, jeśli nie chcesz nadto zmęczyć ręki. Przechodzimy do sedna. Weź głowę i zacznij ją obrywać.

Głowę kapusty oczywiście. Każdy z liści przekrój na trzy i zanurz w maseczce (cieście). Czas, aby kapusta nabrała koloru. Zanurz liście w głębokim oleju i poczekaj, aż kapusta zrobi się złota i chrupka.

Gotowe! Polecam podawać z dipem jogurtowo-koperkowym, serowym, albo paprykowym. Jest pycha! Jeśli masz inne preferencje smakowe, to do takiej kapusty pasuje praktycznie wszystko. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!