Przekąska pomidorowa idealna na kolacja: Znika z talerza w mgnieniu oka. Prosto i pysznie.
Niezwykle pyszna przekąska pomidorowa. Znika z talerza w mgnieniu oka. Jest doskonała jako dodatek do różnych potraw, ale również świetnie sprawdza się solo.
Jest bardzo prosta do przygotowania, a dodatkowo zrobiona jest z łatwo dostępnych i tanich produktów. Jej głównym składnikiem jest ciasto francuskie, które kupisz w sklepie, ale jeśli lubisz i potrafisz możesz wykonać go w domu.
Składniki:
- ciasto francuskie 250 g
- mleko 50 ml
- pomidor 2 sztuki
- czosnek 1 ząbek
- bazylia 1 pęczek
- oliwa z oliwek, sól, pieprz (do smaku)
Przygotowanie:
Przygotuj papier do pieczenia i połóż na niego ciasto francuskie. Pokrój go na równie kwadraty, najlepiej 4 cm x 4 cm. Następnie każdy kwadracik dokładnie posmaruj mlekiem, poprzez użycie pędzelka.
Na każdą część połóż przygotowany kawałek pomidora. W kształcie powinien przypominać półcentymetrowe kółko. Na koniec dopraw pomidory pieprzem i włóż do piekarnika. Piecz przez 15-20 minut w 180 stopniach. W międzyczasie posiekaj bazylię i duży ząbek czosnku. Połącz je wraz z oliwą. Dokładnie pomieszaj składniki, tak aby powstała jednolita masa.
Comments are closed.