Polewa Czekoladowe lustro – nadaj swoim wypiekom wyjątkowości. Wypróbuj tę niesamowitą polewę.
Polewa, która doda niesamowitości twoim wypiekom. Dzięki temu pysznemu dodatkowi twoje wypieki będą wyglądać jeszcze piękniej i oryginalniej. Wypróbuj tę niesamowitą polewę!
Składniki:
- 200 g mleka skondensowanego,
- 170 g mlecznej czekolady,
- 170 g cukru,
- 160 g miodu,
- 100 ml wody,
- 1,5 łyżki żelatyny.
Sposób przygotowania:
Do małej miski wlej około 40 ml wody, a następnie wsyp do niej żelatynę i wymieszaj. Pozostaw na około 20 minut. Pozostałą część wody wlej do garnka, dobrze wymieszaj z cukrem i miodem. Wstaw garnek na kuchenkę. Gdy mieszanina zacznie się gotować, zostaw ją na ogniu na nie dłużej niż 2 minuty. Następnie dodaj żelatynę i mleko.
Pokrusz czekoladę na małe kawałeczki i wsyp do garnka. Całość mieszaj aż czekolada się rozpuści, a masa zrobi się gładka. Przelej polewę przez sitko, by pozbyć się niechcianych drobinek (dzięki temu uzyskasz efekt lustrzanej gładkości). Polewa gotowa do polania deseru!
Dobra rada:
By podczas lania polewy na ciasto nic się nie ubrudziło, wystarczy, że deser położysz na kratce, a pod nią talerzyk, dużą miskę albo patelnię. Podczas polewania nadmiar polewy zamiast na stół spłynie do podstawionego pojemnika.
Comments are closed.