Cytryna kojarzona jest często jako dodatek do deserów, sosów do sałatek lub chłodzącego napoju na upalne dni. Często dodaje się ją również do gorącej herbaty, by wzmocnić odporność podczas sezonu grypowego.
Okazuje się, że istnieje również inne zastosowanie cytryny, z którego warto skorzystać. Zadowoleni będą w szczególności ci, którzy miewają czasem problemy z trawieniem oraz inne kłopoty żołądkowe. Napar z liści laurowych i skórki cytryny przyniesie ulgę po niejednym sytym obiadku u mamusi.
Canarino – bo taką nazwę nosi napój wywodzi się z Włoch. Przyrządza się go tam nie tylko w celu usprawnienia procesu trawienia. Często popija się go w celu złagodzenia objawów grypy lub przeziębienia.
Napój ułatwiający trawienie
Składniki:
- 500 ml wody
- 1 cytryna
- 1-2 sztuki listków laurowych
- miód do smaku
Sposób przygotowania:
Wlej wodę do garnka i zagotuj. W tym czasie umyj cytrynę i obierz ją ze skórki przy użyciu obieraczki do ziemniaków. Uważaj, by nie zahaczyć białej powłoki, które jest gorzka. Do wrzątku wrzuć skórkę z cytryny oraz listki laurowe. Gotuj napój przez 5 minut, następnie parz przez 10. Dodaj miodu do smaku.
Comments are closed.