Szybkie ciasta z rodzynkami w 15 minut – Nikt nie robi lepszych

Jest to idealna propozycja dla osób, które chcą pokazać swoim dzieciom, że pieczenie wcale nie jest takie trudne i można wspólnymi siłami przygotować coś dobrego.

Składniki:

  • 400 g twarogu,
  • 20 g masła,
  • 2 jajka,
  • 40 g rodzynek,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • trzy łyżki cukru,
  • cukier puder,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Jajka ucieramy z cukrem i solą. Twaróg należy rozmieszać z miękkim masłem. Dosypujemy do całości mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki łączymy w jednej misce, dorzucamy rodzynki i mieszamy bardzo dokładnie, aby móc wyrobić jednolitą masę.

Zamiast rodzynek można użyć innych dodatków, jak chociażby wiórki kokosowe, czekoladę mleczną, białą, sezam lub cokolwiek innego, co przyjdzie nam na myśl.

Blachę należy wyłożyć pergaminem. Na papierze kładziemy uformowane ciasteczka. Można to zrobić przy pomocy dowolnych foremek. Jeżeli ktoś takowych nie ma, to swobodnie może wykorzystać do tego łyżkę. Wystarczy nakładać masę łyżką bezpośrednio na papier. Ciasteczka pieczemy przez ok. 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Po upieczeniu ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygną. Potem całość posypujemy cukrem pudrem.

Warto wykorzystać również do dekoracji lukier, który można również samodzielnie przyrządzić przy pomocy cukru pudru i soku z cytryny. Do lukru można również dodać barwnik spożywczy, co na pewno spodoba się dzieciom.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!