Miękkie, puszyste pączki na kefirze: bez drożdży – lepsze od oryginalnych. Miękkie i chrupiące
Spraw przyjemność swojej rodzinie i przygotuj proste, smaczne pączki z nadzieniem. W zależności od upodobań możesz przygotować je z owocami lub dżemem.
Pączki zaskakują swoją puszystością oraz delikatnością ciasta. Do ich przygotowania potrzebujesz kilku prostych produktów.
Składniki:
- 2 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 500 ml kefiru
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 10 g cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- Dowolne nadzienie (owoce, dżem)
Proces przygotowania:
Jajka ubij z solą, dodaj cukier zwykły oraz waniliowy. Następnie wlej cały kefir oraz 3 łyżki oleju słonecznikowego. Dokładnie mieszaj, by połączyć wszystkie produkty. Wsyp przesianą mąkę i wyrabiaj ciasto do momentu, aż nie będzie kleić się do dłoni.
Ciasto lekko rozwałkuj, szklanką wytnij okrągłe kawałki. Każdy delikatnie przyduś i w środku umieść ulubione owoce lub dowolne nadzienie – świetnie sprawdzają się maliny! Złącz boki ciasta, a następnie uformuj kulkę.
W garnku zagrzej odpowiednią ilość oleju, tak, by ciasto mogło być swobodnie zanurzone. Teraz tylko wrzucaj pączki na gorący tłuszcz i smaż do uzyskania odpowiedniego koloru.
Comments are closed.