Śliwki to jeden z owoców, który zachowuje większość swoich dobroczynnych składników, nawet po zakonserwowaniu.
Zima to czas, kiedy częściej występują niedobory witamin. Śliwki można dodać do naszej diety, aby temu zaradzić. Kandyzowane stanowią pyszną przekąskę.
Składniki:
- 4 kg śliwek (bez pestek).
- 1 szklanka wody
- 1,5 kg cukru
- 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
Sposób przygotowania:
Śliwki dobrze umyć i usunąć pestki. Cukier i wodę zagotować, aż powstanie syrop. Włożyć do niego śliwki i gotować na małym ogniu przez około pół godziny. Następnie wyjąć owoce z roztworu. Można to zrobić za pomocą łyżki lub łyżki cedzakowej. Cały czas mieszaj syrop, aż zgęstnieje.
Pozostaw syrop w garnku do ostygnięcia. Gdy syrop ostygnie, dodaj do niego śliwki i delikatnie podgrzej. Umieść śliwki na durszlaku i kontynuuj tę czynność, aż będą miękkie i błyszczące. Tuż przed zanurzeniem śliwek dodaj do syropu kwasek cytrynowy.
Comments are closed.