Kawowy Krem mascarpone w 5 min – Proste w wykonaniu, smak doskonały.
Krem mascarpone to pyszny i szybki w przygotowaniu dodatek, który uatrakcyjni każdy deser. Jest to nieodłączny składnik pochodzącego z Włoch Tiramisu, jednak sprawdzi się dobrze w każdym wydaniu.
Największą zaletą tego przepisu jest jego szybkość – gwarantuję ci, że po 5 – 10 minutach będziesz mieć już pyszny i wyjątkowy krem o kawowym smaku.
Wymagane składniki:
- serek mascarpone – 250 g
- bita śmietana – 250 ml
- sproszkowany cukier – 100 g
- kawa rozpuszczalna – 4 łyżeczki
- woda – 2 łyżki stołowe
Przygotowanie:
Cztery łyżeczki kawy dodaj do ciepłej wody. Dodaj także serek mascarpone oraz bitą śmietanę, a następnie dokładnie wymieszaj. Po połączeniu składników dodaj jeszcze sproszkowany cukier i mieszaj, póki ten się nie rozpuści.
Użyj miksera, aby uzyskać jednolitą masę na wzór gęstej śmietany. Po zmiksowaniu całości wstaw krem do lodówki, aby ten trochę ostygł. Ostudzony krem będzie już gotowy do dodania do tiramisu lub innego lubianego deseru.
Jeśli krem mają jeść także dzieci, to pamiętaj o użyciu bezkofeinowej kawy. Jeśli nie masz takiej w domu, to zawsze możesz wykorzystać kakao. Użycie kakao zamiast kawy nie zmieni konsystencji ani czasu przygotowania kremu.
Comments are closed.