Ciastka waflowe – każdy je uwielbia, dlatego zdradzam przepis. Eleganckie danie zamiast kotletów
Ciastka waflowe są wybawieniem dla osób, które nie mają dużo czasu na gotowanie. Z ich pomocą można przygotować nie tylko słodkie desery z kajmakiem, które pamiętamy z dzieciństwa.
Chcemy dziś zaproponować Ci wytrawne danie z ciastek waflowych i mięsa mielonego, które z powodzeniem może zastąpić tradycyjne kotlety.
A może po prostu brakuje Ci pomysłu na oryginalny obiad? Chcesz zaskoczyć czymś rodzinę lub gości, którzy być może mają dosyć cotygodniowego rosołu? Co zatem powiesz na taką słoną, zaproponowaną przez nas alternatywę?
Do wykonania tej oryginalnej, ale niezwykle smacznej potrawy, potrzebujesz:
- 6 sztuk ciastek waflowych
- 500 g mielonej wołowiny
- 3 jajka
- cebulę
- 2 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia
- mielonego czarnego pieprzu
- soli
- 50 ml mleka
Gdy już zgromadzisz potrzebne składniki, wykonaj następujące czynności:
Do mięsa dodaj cebulę. Wcześniej ją zmiel lub drobno pokrój. Dodaj też jajko, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
Kilka łyżek nadzienia rozprowadź na cieście waflowym. Dołóż drugi wafel. Wafle dociśnij dłonią. Waflową kanapkę pokrój na 6 kawałków. Powtarzaj czynności z pozostałymi waflami i nadzieniem.
Do małej miski wlej mleko. Dodaj pozostałe jajka i wymieszaj. W mieszance zanurz wafle i usmaż po obu stronach na rozgrzanej patelni.
Comments are closed.