Można go przygotować w niecałą godzinę. Dla mnie nie było to łatwe: Chleb kefirowy wykonany bez użycia drożdży i zakwasu.

Pieczenie chleba nie jest tak trudne jak mogłoby się wydawać. Pieczenie chleba sprawi, że nasza rodzina będzie zdrowsza i pozwoli nam na dostosowanie chleba do własnych pomysłów.

Jak zrobić chleb żytni bez drożdży?

Chleb żytni zrobiony w domu ma tylko 117 kalorii na 100g. Mogą się nim delektować nawet osoby będące na diecie. Lekarze i dietetycy wiedzą, że ciemny chleb z otrębami może oczyszczać naczynia krwionośne i poprawiać pracę jelit. Ten chleb jest szczególnie polecany dla osób z cukrzycą lub otyłością.

Chleb ten jest delikatny w smaku i lekki, dlatego jego wykonanie zajmuje bardzo mało czasu. W tym przepisie można użyć nasion lnu, a także pestek dyni lub słonecznika. W miarę nabierania wprawy można je mieszać z innymi składnikami.

Składniki

  • 200 ml kefiru
  • mąka żytnia (220g)
  • otręby, np. owsiane (40 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
  • Nasiona kolendry (1,5 łyżeczki)
  • Sok z cytryny (1,5 łyżeczki).
  • Sól (1 łyżeczka).
  • Cukier (1 łyżeczka).
  • 1/2 łyżeczki sody
  • Nasiona lnu
  • Użyj oleju roślinnego do wysmarowania formy do pieczenia.

Przygotowanie chleba

Sodę i sok z cytryny należy dodać do kefiru. Następnie do kefiru należy dodać sól. Połącz wszystko do momentu rozpuszczenia kryształków cukru. Wymieszaj z oliwą z oliwek, otrębami owsianymi (lub innymi), nasionami lnu i kolendry.

Wymieszaj mąkę żytnią z mieszanką razem. Teraz możesz zacząć wyrabiać ciasto za pomocą rąk. Choć masa powinna być jednolita, może być lekko klejąca. Następnie przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz chleb przez 40-60 minut w piekarniku.

Ten przepis nie wymaga użycia zakwasu, co jest ogromnym plusem. Pieczenie chleba z mąki żytniej i kefiru jest zdrowe i pokochają go wszyscy członkowie Twojej rodziny. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!