Uśmiech teściowej: Prosty tort, który podbija serca – Przepis.

Trudno wyjaśnić, dlaczego to pyszne, łatwe do zrobienia ciasto nosi nazwę Uśmiech Teściowej. Sprawi on radość wszystkim członkom rodziny i gościom.

To proste ciasto zjedna sobie rodzinę i przyjaciół, jeśli spodziewasz się ich wizyty. Może je zrobić nawet zupełny nowicjusz. To ciasto ze słodkimi jabłkami i budyniowym nadzieniem pod kruchym ciastem świetnie nadaje się na podwieczorek lub jako urozmaicenie popołudniowej herbaty czy kawy.

Potrzebne składniki:

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej T-450
  • 3/4 szklanki cukru pudru (do posypania ciasta),
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • kostka zimnego masła (200g)
  • 1 całe jajko (klasa M),
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki ciężkiej śmietany 18%
  • 1 łyżka stołowa bułki tartej
  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu (najlepiej waniliowego, śmietankowego)
  • Dodaj odrobinę soku z cytryny.
  • 1 kg jabłek – słodkich, ale niezbyt soczystych
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Umyj jabłka i pokrój je na ósemki. Następnie zalej jabłka zimną wodą i skrop sokiem z cytryny. Wymieszaj mąkę z masłem i mąką na stolnicy. W małej misce delikatnie ubij jajko, 2 żółtka i 2 łyżki śmietany. Mieszaj masę do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlać ją do ciasta. Wszystko razem szybko i energicznie wymieszać.

Podziel ciasto na dwie równe porcje i włóż do lodówki zawinięte w folię spożywczą. Odstawić na co najmniej 30 minut. Przygotować tortownicę o wymiarach 36×25 cm. Posmarować masłem, a następnie równomiernie posypać bułką tartą. Pierwszą połowę ciasta rozwałkować i umieścić w formie do pieczenia.

Jabłka ułożyć na ręczniku papierowym, usuwając z ich powierzchni nadmiar wody. Posypać je cynamonem i innymi przyprawami do szarlotki, których zwykle używamy. Wzbogaci to smak naszego ciasta. Pół szklanki zimnego mleka w większej misce lub kubku.

Upewnij się, że wszystko dokładnie wymieszałeś, aby nie było grudek. Do niesłodzonego budyniu można dodać trochę cukru, jeśli postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym przypadku mieszaj, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Pozostałe mleko postawić na małym ogniu.

Podgrzewaj powoli, aż do zagotowania, ale uważaj, aby go nie przypalić. Gdy mleko się zagotuje, dodaj budyń do rondelka i gotuj dalej, aż masa będzie gładka. Przykryje ona jabłka. Drugą, rozwałkowaną porcję ciasta należy użyć do pokrycia całej powierzchni.

Piec ciasto przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Jeśli ciasto zbyt szybko się zrumieni, możesz przykryć je folią aluminiową lub gazetą. Po ostygnięciu ciasta posyp je cukrem pudrem. Możesz też dodać trochę cynamonu.

Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!