Jest to popularne ciasto, więc dzielę się nim ze wszystkimi: Jabłkowe tornado: Genialne ciasto, które znika w ciągu kilku sekund.
To niesamowite ciasto sprawi, że zaniemówisz i będziesz je uwielbiać za każdym razem, gdy do niego wrócisz!
To połączenie wspaniałego smaku i prostoty przygotowania sprawia, że jest to wspaniały wybór na przekąskę w środku tygodnia lub niedzielny podwieczorek. Ten przepis na pewno na stałe zagości w Twojej kuchni.
Lista składników
- jabłka – 5 sztuk
- Mąka – 2,5 szklanki
- mleko – 1 szklanka
- cukier puder – 1 szklanka
- olej roślinny – 1/2 szklanki
- jajka – 2 sztuki
- Kakao – 2 do 3 łyżek stołowych
- cynamon – 2 łyżeczki
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- Mały proszek do pieczenia – 1 opakowanie
- dowolny dżem
- śmietana – 2 filiżanki
- czekolada – 2 tabliczki
Jak przygotować:
Jabłka najpierw umyj, a następnie zetrzyj na tarce. Wybierz taką z grubymi oczkami. Przygotuj dużą miskę i dodaj do niej mąkę, cukier i jajka.
Połącz wszystko, a następnie dodaj do masy starte jabłka. Umieść masę w foremce. Z tych samych składników można przygotować blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne o wymiarach 30×40 cm. Spód należy najpierw posmarować masłem lub olejem.
Włóż ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po ostudzeniu ciasto można posmarować dżemem.
W ciepłej kąpieli wodnej rozpuść tabliczki czekolady. Zanim przygotujesz czekoladę, pozwól kremowi ostygnąć. Wymieszaj składniki, a następnie rozprowadź ją na torcie.
Comments are closed.