Moi domownicy uwielbiają tę roladę: 500 g mięsa mielonego, ser i jajka.

Trudno znaleźć kogoś, kto nie byłby zaintrygowany daniem z ziemniaków, mięsa mielonego i sera.

Ten przepis zachwyci Twoich bliskich i sprawi, że będzie to wspaniały obiad.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • jajka – 2 szt.
  • bułka tarta – 2 łyżki
  • pieprz – ok. 1 łyżeczka
  • Ser żółty – ok. 100 g
  • ziemniaki – 4-5 sztuk
  • Olej roślinny
  • sól – szczypta

Sposób przygotowania:

Wymieszaj mięso mielone w misce. Dopraw solą. Dodaj bułkę tartą. Dokładnie wymieszać. Na blasze żaroodpornej rozłóż papier do pieczenia.

Ułóż mięso na papierze do pieczenia równomiernie na całej powierzchni naczynia.

Na środku naczynia ułóż ser i pokrój go na mniejsze kawałki. Zwiń mięso w rulon na papierze. Upewnij się, że ser nie przylega do końca rolki. Zawiń roladkę w drugi arkusz pergaminu do pieczenia, uważając, aby zawinąć krawędzie.

Obierz i umyj ziemniaki. Pokrój je na plastry lub kawałki – sam zdecyduj! Umieść osolone ziemniaki w naczyniu żaroodpornym. Następnie ułożyć na nich zawiniętą roladę. Piec przez około. Piec przez 35 minut w temperaturze 180°C.

Po 35 minutach zdejmij roladę z papieru i połóż ją na ziemniakach. Piecz jeszcze przez 15 minut. Ciesz się swoim pysznym posiłkiem!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!