Odkąd znam ten przepis, nie robię już frytek. 1 jajko, 1 ziemniak i mąka: Szybka, pyszna przekąska z ziemniaków.
Jest to wyjątkowy i innowacyjny sposób podawania ziemniaków.
Pokochasz pałeczki ziemniaczane! Te ziemniaczane pałeczki można wykorzystać zarówno jako przekąskę, jak i dodatek do obiadu.
Składniki:
- mąka pszenna – 300 g
- duży ziemniak – 1 szt.
- Mleko – 180ml
- jajko – 1 szt.
- Drożdże instant – 3 gramy
- Do smaku: posiekany szczypiorek
- Sól, pieprz – do smaku
Wykonanie:
Obierz ziemniaka, a następnie pokrój go na cienkie plasterki. Gotuj ziemniaki w wodzie przez 20 minut, aż staną się miękkie.
Zmiksuj pokrojone plasterki, aż będą gładkie. Wymieszaj z pozostałymi składnikami. Mąkę należy odcedzić.
Przykryć ciasto pokrywką i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ponownie wymieszać ciasto ze szczypiorkiem.
Włożyć ciasto do plastikowej torebki. Odciąć jeden róg.
W dużym rondlu rozgrzej olej. Z niewielkiej ilości ciasta formuj paluszki. Smażyć je na złoty kolor.
Comments are closed.