Przepisy na zdrową zupy, które wzmocnią odporność, a przy tym świetnie smakują!
Moja babcia zawsze mówiła, że zupa to podstawowe danie. W artykule tym przedstawiamy zbiór przepisów na lecznicze zupy, na choroby i wzmocnienie układu odpornościowego.
Przeciwzapalna zupa czosnkowa – dobra na grypę i różne infekcje
Składniki:
- ziemniaki – 6 sztuk,
- masło lub olej – 1 łyżka,
- Vegeta – 1 łyżka,
- czosnek – 1 główka,
- mąka – 2 łyżki,
- bulion – 1 1/2 litra lub 1 1/2 litra czystej wody z 2 kostkami rosołowymi,
- majeranek,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz czarnym – do smaku.
Do podawania:
- starty ser,
- kromki chleba – 2-3 sztuki.
Przygotowanie:
Sprasować czosnek, Roztopić masło i na nim usmażyć przygotowany czosnek. Dodać mąkę, zamieszać oraz zalać wodą i bulionem (lub wodą z kostkami rosołowymi). Pokroić w kostkę ziemniaki i wrzucić do garnka. Całość gotować, aż do pełnego ugotowania ziemniaków.
Potem ściągamy zupę z ognia i doprawiamy majerankiem, natką pietruszki i solą. Chleb trzeba pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Zupa świetnie się prezentuje w wydrążonym bochenku chleba, a smakuje wybornie ze startym serem. Można serwować zupę z chlebem tostowym. Wkładamy go na talerz tuż przed podawaniem.
Comments are closed.