Domowe gofry prosto z patelni -pyszne i chrupiące: Nie jadłaś jeszcze tak dobrych.
Czy przygotowanie pysznych, chrupiących gofrów bez gofrownicy jest możliwe?
Jak najbardziej. Poniżej przepis na super gofry z patelni. Przygotowanie ich jest łatwe i zajmuje niewiele czasu. Smakują świetnie. Jeśli gofry mają mieć prążkowany wzór, do ich przygotowywania warto użyć patelni, która ma prążkowane dno. Jeśli takiej nie posiadamy, wystarczy każda inna patelnia dobrej jakości.
Składniki niezbędne do przygotowania gofrów.
- 240 gram masła
- 6 łyżeczek cukru
- 4 jaja
- szklanka mąki
- ekstrakt waniliowy do smaku
Przygotowanie ciasta na gofry.
Przygotowanie ciasta na gofry nie powinno nikomu sprawić problemu. Rozbijamy jajka, mieszamy z cukrem, dokładnie ucieramy. Roztopione masło dodajemy do tej mieszanki, ponownie mieszając. Wsypujemy mąkę i wlewamy aromat waniliowy. Wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto powinno mieć konsystencję skondensowanego mleka. Gofry smażymy na suchej i niezbyt gorącej patelni. Najlepiej jeśli patelnia będzie lekko ciepła. Ważne, by gofry smażyć po kilka minut z każdej strony, by z zewnątrz były chrupiące a w środku nie były surowe.
Tego efektu nie osiągnie się przy gorącej patelni, bowiem gofry zaczną się przypalać. Do przygotowania jednego gofra wystarczy jedna łyżka ciasta. Ciasto oczywiście należy rozsmarować na patelni. Jeszcze ciepłe gofry można zawijać w rulon. Do środka można dać różne dodatki – bitą śmietanę, czekoladę, owoce.
Comments are closed.