Pyszna przekąska z cukinii, którą pokochałam od pierwszego spróbowania. Szef pobliskiej restauracji zdradził przepis.
Przepyszne kotlety z cukinii, to idealny pomysł na pyszną przekąskę. Tak przygotowana cukinia z piekarnika z pewnością zachwyci nie tylko domowników, ale też i gości.
Wersja pierwsza – cukinia w przyprawach:
Składniki:
- 3-4 młode cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 50 g twardego sera
Przygotowanie:
Cukinie kroimy na plasterki o grubości 4-5 cm. Każdy plaster solimy. Do miski ścieramy na tarce ser, dodajemy obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, słodką czerwoną paprykę i olej roślinny. Składniki w misce dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180-200 stopni. Kawałki cukinii obtaczamy w panierce, układamy na blaszce i pieczemy 15-20 minut.
Wersja II – chrupiąca cukinia obtoczona w bułce tartej:
Składnie:
- 2-3 młode cukinie
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka bułki tartej lub opcjonalnie sezamu
- 2 jajka
- 1 łyżka śmietany 18%
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
Przygotowanie:
Cukinie kroimy na małe kawałki i odkładamy na 15 minut. Po tym czasie osuszamy ręcznikiem papierowym. Piekarnik rozgrzewamy do 200-220 stopni. Kawałki cukinii najpierw obtaczamy w mące, a następnie rozprowadzamy na warzywach mieszankę bułki tartej i przypraw.
Comments are closed.