Ciastka piernikowe – Smak nie do opisania. Sekretem jest jeden składnik.
Jakiś czas temu, grzebiąc w przepisach kucharskich babci – natknęłam się na bardzo stary przepis, który przypomniał mi słodycze robione w domu.
Postanowiłam wrócić do smaków dzieciństwa i zrobiłam to na co zawsze wszyscy tak czekaliśmy u babci – domowe pierniczki na kefirze. Ciastka te, stały się wśród mojej rodziny, ulubionymi słodyczami wytwarzanymi w domu.
Składniki:
- 350 ml kefiru
- 1,5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- jedna łyżka przyprawy do pierników
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 1 łyżeczka sody
- 4 szklanki mąki
Zaczynamy!
Bierzemy jedno jajko i oddzielamy od niego żółtko. Białko zostawiamy na później, a samotne żółtko dodajemy do reszty jajek i ubijamy, dodając stopniowo miód i cukier.
Zostawiamy 3 łyżki cukru aby ubić z nim białko przygotowane na początku. Kolejno dodajemy olej roślinny, kefir, oraz mieszankę do pierników i po raz kolejny ubijamy przez moment.
Czas na mąkę – przesiej ją przez sitko wraz z sodą i stopniowo dodawaj do masy. Możemy zagniatać ciasto.
Gładkie i elastyczne ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i wycinamy z niego dowolne kształty, dowolnymi foremkami.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy ciastka. Pieczemy w temperaturze 180-190 stopni, przez 25 minut.
Comments are closed.