Najlepszy biszkopt jaki jadłam, z ukrytym nadzieniem w środku: W 10 minut przygotujesz ten kefirowy przysmak.
Kefirowy przysmak – przedstawiamy przepis na idealny, wyśmienity biszkopt własnej roboty z niespodzianką w środku, który po prostu nie może się nie udać. Zapewniamy, że niepowtarzalny smak ciasta na bazie kefiru dosłownie zwali Cię z nóg!
Do wykonania tego pysznego deseru potrzebujemy:
- 2 jajka;
- 100 gramów cukru;
- 180 mililitrów kefiru;
- 100 gramów roztopionego masła;
- 200 gramów mąki;
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia;
- 1 opakowanie cukru waniliowego;
- kilka łyżeczek cukru pudru do posypania;
- ulubiony dżem (zależnie od preferencji, np. wiśniowy)
Sposób przygotowania – krok po kroku:
Krok 1 – Do miski wlej kefir i masło, dodaj jajka z cukrem, po czym wymieszaj całość trzepaczką. Następnie wsyp wcześniej przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj ciasto.
Krok 2 – Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylej połowę przygotowanego ciasta. Wyłóż na nie kilka łyżek dżemu i rozprowadź je równomiernie po całości, używając do tego szpikulca lub wykałaczki do szaszłyków. Masę zalej resztę ciasta i wygładź je w celu uzyskania równej powierzchni.
Comments are closed.