Znajdź przepis na syrop. Liście laurowe są ważnym składnikiem każdego rosołu i naturalnym środkiem leczniczym.
Cierpisz na zapalenie oskrzeli lub przewlekły kaszel? To jest przepis dla Ciebie!
Składniki:
- 500 ml wody
- Weź 1/2 cytryny i zmiksuj ją.
- 1 łyżeczka miodu
- 5 liści laurowych
Jak przygotować:
Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Przygotuj cytrynę, miód i 5 liści laurowych. Użyj wyciskarki lub dłoni, aby wycisnąć połowę cytryny, a następnie przelej ją do szklanki.
Mamy pod ręką wodę, więc możemy przejść do następnego kroku. Liście laurowe myjemy pod bieżącą, letnią wodą. Następnie kroimy je lub łamiemy na mniejsze kawałki. Jeśli będą zbyt małe, spowoduje to ich odcedzenie. W rondelku zagotuj wodę do pożądanej temperatury.
Gdy wywar się zagotuje, dodać liście do wrzącej wody i gotować jeszcze przez około minutę. Po uzyskaniu wywaru zdjąć garnek z kuchenki i odstawić do ostygnięcia. Proces ten zajmie około 20 minut. Syrop można przygotować po odcedzeniu liści.
Do garnka z esencją z liści laurowych dodać resztę składników. 1 łyżeczkę miodu i sok z 1/2 cytryny. Robi się to podczas mieszania. Po dodaniu syropu należy odczekać 5 minut. Syrop jest już gotowy. Należy przyjmować niewielkie ilości w ciągu dnia. W przypadku wypicia zbyt dużej ilości syropu mogą wystąpić problemy żołądkowe.
Oto kilka faktów na temat właściwości liścia laurowego:
- Przeciwwirusowe i bakteriobójcze
- Właściwości przeciwzapalne
- Doskonały na grypę
Comments are closed.