Smak jest tak wyjątkowy, że podpasuje każdemu. Przepis na pieczone żeberka.

Przepyszne żeberka jak z restauracji: Zrób je według tego przepisu, a Twój mąż będzie zachwycony.

Przedstawiam idealny przepis dla wszystkich miłośników pieczonych żeberek. Mięso bez problemu oddziela się od kości, a w dodatku smakuje wybornie.

Składniki:

  •  1,5 kg żeber wieprzowych
  •  czarny pieprz do smaku
  •  rozmaryn do smaku
  •  suszony czosnek do smaku
  •  1,5 łyżeczki soli.

Na marynatę:

  •  3 łyżki sosu sojowego
  •  1 łyżka musztardy
  •  3 łyżki keczupu
  •  1 łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

Umyj żeberka i osusz z wody przy pomocy papierowego ręcznika. Posyp przyprawami i solą z obu stron.

Na blachę połóż folię, a na niej umieść mięso. Żeberka należy piec około 30-40 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika i posyp mięso rozmarynem, a następnie zawiń w dwie warstwy folii i włóż do piekarnika na kolejne 50-60 minut.

Podczas gdy żeberka są w piekarniku przygotuj sos. W niewielkim garnku wymieszaj wszystkie wymienione wcześniej składniki i gotuj przez około 5 minut.

Jak skończy się czas pieczenia, to odwiń mięso z folii i posmaruj przygotowanym sosem. Raz jeszcze włóż mięso do piekarnika i piecz bez przykrycia przez około 10-15 minut w temperaturze 180°C.

Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!