Smak jest tak wyjątkowy, że podpasuje każdemu. Przepis na pieczone żeberka.
Przepyszne żeberka jak z restauracji: Zrób je według tego przepisu, a Twój mąż będzie zachwycony.
Przedstawiam idealny przepis dla wszystkich miłośników pieczonych żeberek. Mięso bez problemu oddziela się od kości, a w dodatku smakuje wybornie.
Składniki:
- 1,5 kg żeber wieprzowych
- czarny pieprz do smaku
- rozmaryn do smaku
- suszony czosnek do smaku
- 1,5 łyżeczki soli.
Na marynatę:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki keczupu
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
Umyj żeberka i osusz z wody przy pomocy papierowego ręcznika. Posyp przyprawami i solą z obu stron.
Na blachę połóż folię, a na niej umieść mięso. Żeberka należy piec około 30-40 minut w temperaturze 200°C. Po tym czasie wyjmij blachę z piekarnika i posyp mięso rozmarynem, a następnie zawiń w dwie warstwy folii i włóż do piekarnika na kolejne 50-60 minut.
Podczas gdy żeberka są w piekarniku przygotuj sos. W niewielkim garnku wymieszaj wszystkie wymienione wcześniej składniki i gotuj przez około 5 minut.
Jak skończy się czas pieczenia, to odwiń mięso z folii i posmaruj przygotowanym sosem. Raz jeszcze włóż mięso do piekarnika i piecz bez przykrycia przez około 10-15 minut w temperaturze 180°C.
Comments are closed.