Rewelacyjny smak: Nadziewane kotleciki z mielonego kurczaka – poznaj przepis na te pyszności.
Nadziewane kotleciki z mielonego kurczaka
Polacy uwielbiają kotlety w każdej postaci. Dlatego dzisiaj postanowiliśmy przedstawić Państwu przepis na nadziewane kotleciki, które z pewnością każdemu przypadną do gustu. Zapraszamy!
Do składników, jakich będziemy potrzebowali w celu przygotowania nadziewanych kotlecików z mielonego kurczaka należy zaliczyć:
- 1 kg mielonego kurczaka,
- jedną cebulę,
- dwa jajka,
- dwie łyżki mąki kukurydzianej,
- pięć łyżek mąki pszennej,
- dwie łyżki soku z cytryny,
- 200 g masła,
- 100 g twardego sera,
- 300 ml oleju roślinnego,
- proszek do pieczenia,
- dwie łyżeczki przyprawy do kurczaka
- jeden pęczek koperku.
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności musimy zacząć od pokrojenia masła w kostkę i włożenia jej do zamrażalnika. Następnie należy zatrzeć ser na tarce i posiekać koperek. Gdy już to zrobimy to w następnej kolejności musimy zająć się przygotowaniem ciasta.
Musimy wymieszać dwa jajka z dwiema łyżkami soku z cytryny, dodać do tego sól oraz pół łyżeczki papryki, kurkumy i granulowanego czosnku.
Wszystko razem mieszamy i dodajemy do tego mąkę kukurydzianą oraz mąkę pszenną, jak również trochę proszku do pieczenia i ćwierć szklanki wody. Należy odrywać z tak przygotowanej masy kawałki mięsa i formować je w placki.
W środku każdego kawałka musimy pamiętać o umieszczeniu odrobimy masła, które powinno zostać obtoczone w serze oraz koprze. Tak przygotowane kotleciki musimy następnie dokładnie obtoczyć w mące i umieścić je na patelni. Kotlety powinny być smażone na średnim ogniu, aby osiągnęły piękny złocisty kolor.
Comments are closed.