Szybkie w wykonaniu, smaczne i efektowne: Moja ciocia w końcu zdradziła mi przepis na Ciasto Fantazje.
Szybkie w wykonaniu Ciasto Fantazja – pyszna i bardzo efektowna
Puszyste i delikatne ciasto na bazie kefiru to świetny pomysł na weekandową przekąskę. Szybkie i niewymagające wielkich umiejętności kulinarnych ciasto pokocha każda pani domu. Dzięki niemu cała rodzina będzie wspominać wspólnie spędzony czas jeszcze przyjemniej. Wypróbuj przepis już dziś, a z pewnością zaskoczysz swoich najbliższych !
Lista składników
Na ciasto:
- 240 g mąki pszennej, do wypieków
- 2 jajka
- 280 g kefiru
- 30 g kakao
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 30 g dowolnego oleju roślinnego
Na masę kremową:
- 500 ml mleka, najlepiej 3,2 %
- 150 g masła
- 180 g cukru
- 50 g mąki
- 2 jajka
- 10 g cukru waniliowego
Sposób przygotowania
Biszkopt
Do kefiru dodaj sodę i dokładnie wymieszaj. Pozostaw go na 2 minuty. Następnie wbij jajka, dodaj olej, cukier i całość wymieszaj. Mąkę przesiej i dodaj do masy, mieszając do momentu, aż będzie gładka. Podobnie postąp z kakao. Formę do pieczenia wyłóż pergaminem i wylej ciasto.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i piecz przez około 30-35 minut. Z upieczonego i schodzonego biszkopta odkrój od góry cienką warstwę. Będzie potrzebna w dalszej części przepisu, a przy okazji wierzch biszkoptu stanie się równy.
Masa kremowa
W misce połącz cukier, cukier waniliowy, mąkę oraz jajka. Roztrzep wszystko i wlej połowę mleka. Podgrzewaj chwilę na niewielkim ogniu i dolej pozostałą część mleka. Mieszaj dopóki masa nie zgęstnieje. Nie pozwól, aby zawrzała. Pokrój masło na kawałki i dorzuć do kremu.
Połącz z resztą, do momentu, aż uzyskasz idealną gładkość. Biszkopt przekrój na dwie równe połowy. Jedną posmaruj masą kremową i przełóż kolejną warstwą ciasta. Resztę kremu rozsmaruj po bokach i na górze ciasta. Wcześniej pozostawioną, cienką warstwę biszkoptu pokrusz na drobne kawałeczki lub zmiel za pomocą blendera, a następnie rozsyp je dla ozdoby po całym wypieku.
Comments are closed.