Super pomysł na szybki deser. Jak zrobić pyszne bananowe ciasto bez pieczenia – nie sądziłam, że wyjdzie tak pysznie.
Ciasto bananowe bez pieczenia to wspaniały pomysł na szybki deser!
Przysmak, który Ci się nigdy nie znudzi, a Twoi goście będą zachwyceni!
Składniki:
- 6 szt. bananów
- 250 g biszkoptów (ok. 2 paczki)
- szklanka cukru (220g)
- 1 i 1/5 szklanki mleka (około 300ml)
- 500ml kwaśnej śmietany
- owoce do dekoracji (opcjonalnie – truskawka, kiwi, borówki itp.)
- jedna tabliczka czekolady mlecznej
Sposób przygotowania:
Spód ciasta wyłóż biszkoptami uprzednio namoczonymi w mleku (moczyć przez chwilę, tak aby się nie rozpadały).
Banany obierz ze skórki i pokrój w cienkie plastry. W osobnej misce przygotuj śmietanę – dodawaj stopniowo cukier i ubijaj mikserem.
Na ułożone biszkopty wyłóż pokrojone banany, a następnie przykryj je ubitą śmietaną z cukrem. Powtarzaj czynność, aż skończą się wszystkie składniki.
Górę deseru posyp (startą na małych oczkach tarki) czekoladą. Dodaj owoce dla dekoracji i wstaw do lodówki na około pół godziny.
Comments are closed.