Robię prawie co każdy weekend. Genialnie prosty i szybki przepis na tarte ciasto.
Już jeden kęs tego ciasta przeniesie cię w czasie do przeszłości!
Dostępne składniki, szybkie przygotowanie i niezapomniany smak – to największe atuty tartego ciasta. Gdy przygotujesz go raz, będziesz wracać do niego przy każdej okazji!
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 70 g masła
- 1 jajko
- 180 g twarogu
- 100 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Najpierw przygotowujemy ciasto. Łączymy jajko i mąkę oraz dodajemy 50 g cukru, miękkie masło, łyżkę śmietany i łyżeczkę proszku do pieczenia. Zagniatamy ciasto.
Następnie tworzymy kulkę, zawijamy w folię i odkładamy na 15 minut do lodówki. W tym czasie robimy nadzienie twarogowe. Mieszamy twaróg z czterema łyżkami śmietany i 50 g cukru.
Miksujemy masę, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Wyjmujemy ciasto, dzielimy je na pół. Jedną część ścieramy na tarce wprost do naczynia do pieczenia.
Drugi kawałek również ścieramy, ale odkładamy na bok.
Na starte ciasto wykładamy masę twarogową i równomiernie rozkładamy ją na całej powierzchni. Resztę ciasta posypujemy na wierzch. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 30-35 minut aż do zarumienienia się wierzchniej warstwy.
Comments are closed.