Jakie to pyszne. Pieczeń po cygańsku – moi goście zachwyceni smakiem.
Jeżeli masz ochotę zrobić wrażenie na swoich gościach, a pomysłu na obiad brak – trafiłaś doskonale!
Przed Tobą przepis na doskonałą pieczeń cygańską, która zaskoczy każdego.
CZEGO POTRZEBUJESZ?
- 6 kawałków wieprzowiny
- 10 kawałków boczku
- 4 duże ogórki kiszone
- 4 cebule
- 700 ml bulionu wieprzowego
- 500 ml czerwonego wina
- 1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw (możesz też użyć świeżych warzyw sezonowych)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- olej
- musztarda
- 2 liście laurowe
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wieprzowinę rozbij na cienkie plastry. Przypraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka, a ogórki w plastry. Plaster wieprzowiny umieść w naczyniu żaroodpornym, pod nim umieść sznurek i przypilnuj, aby nie zgubić końców.
Plaster mięsa posmaruj go musztardą. Ułóż na nim dwa plastry boczku, a także część cebuli i ogórka. Powtarzaj tę czynność, aż wykorzystasz wszystkie składniki.
Zwiąż mięso sznurkiem tak, aby w czasie pieczenia kompozycja się nie rozpadła.
Teraz zajmij się sosem. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę na złoty kolor. Dodaj mrożone warzywa i duś pod przykryciem, aż będą miękkie.
Gotowe warzywa przełóż do większego garnka. Dodaj bulion wieprzowy i koncentrat pomidorowy i gotuj całość przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Dodaj czerwone wino i gotuj przez następne 5 minut. Gotowym sosem z warzywami zalej mięso. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 2-2,5 godziny, aż do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
Comments are closed.