Jakie to pyszne. Pieczeń po cygańsku – moi goście zachwyceni smakiem.

Jeżeli masz ochotę zrobić wrażenie na swoich gościach, a pomysłu na obiad brak – trafiłaś doskonale!

Przed Tobą przepis na doskonałą pieczeń cygańską, która zaskoczy każdego.

CZEGO POTRZEBUJESZ?

  • 6 kawałków wieprzowiny
  • 10 kawałków boczku
  • 4 duże ogórki kiszone
  • 4 cebule
  • 700 ml bulionu wieprzowego
  • 500 ml czerwonego wina
  • 1 opakowanie mieszanki mrożonych warzyw (możesz też użyć świeżych warzyw sezonowych)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • olej
  • musztarda
  • 2 liście laurowe

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wieprzowinę rozbij na cienkie plastry. Przypraw solą i pieprzem. Cebulę pokrój w piórka, a ogórki w plastry. Plaster wieprzowiny umieść w naczyniu żaroodpornym, pod nim umieść sznurek i przypilnuj, aby nie zgubić końców.

Plaster mięsa posmaruj go musztardą. Ułóż na nim dwa plastry boczku, a także część cebuli i ogórka. Powtarzaj tę czynność, aż wykorzystasz wszystkie składniki.

Zwiąż mięso sznurkiem tak, aby w czasie pieczenia kompozycja się nie rozpadła.

Teraz zajmij się sosem. Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulkę na złoty kolor. Dodaj mrożone warzywa i duś pod przykryciem, aż będą miękkie.

Gotowe warzywa przełóż do większego garnka. Dodaj bulion wieprzowy i koncentrat pomidorowy i gotuj całość przez ok. 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Dodaj czerwone wino i gotuj przez następne 5 minut. Gotowym sosem z warzywami zalej mięso. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 2-2,5 godziny, aż do momentu, gdy mięso będzie miękkie.

Pieczeń doskonale komponuje się z tłuczonymi ziemniakami i surówką. ŻYCZYMY SMACZNEGO!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!