Z tego przepisu powstają pyszne rogaliki, które można wypełnić owocami, dżemem, makiem lub orzechami.
Wystarczy kilka jabłek i odrobina silnej woli, aby przygotować miękkie, pyszne rogaliki z nadzieniem jabłkowym.
Można je również wypełnić dżemem, makiem lub orzechami włoskimi. Do odmierzania składników przygotuj szklankę o pojemności 200 ml.
Potrzebne będą także:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 filiżanki mąki gruboziarnistej,
- szklanka ciepłego mleka
- skórka z cytryny,
- 175 g roztopionego masła
- Kostka świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 3 jajka.
Nadzienie opcjonalnie
- jabłkowe (4-5 jabłek, cukier, cynamon),
- Orzechy włoskie (zmielone orzechy, cukier i 1-2 łyżki mleka),
- dżem, mak, ser.
Przed pieczeniem rogaliki należy posmarować tłuszczem.
- 2 żółtka
- 2 łyżki stołowe mleka
Przygotowanie:
Do mąki dodaj cukier, jajka i śmietanę. Letnią wodę wymieszaj z 2 łyżkami mąki i łyżką cukru. Na koniec rozkrusz drożdże. Odstaw je na chwilę. Wymieszaj drożdże z mąką.
Rękoma uformuj lepkie ciasto. Mieszaj przez 10 minut. Odstaw ciasto w ciepłe miejsce. Teraz możesz przygotować nadzienie. Przygotuj nadzienie jabłkowe, ścierając jabłka na tarce i mieszając je z cynamonem i cukrem.
Orzechy włoskie zalej gorącym mlekiem, a następnie dodaj cukier. Jeśli wolisz nadzienie makowe, zrób to samo. Podziel ciasto na 8 bochenków, kładąc je na posypanej mąką powierzchni. Podziel ciasto na 3-4 mniejsze bochenki.
Każdy bochenek należy rozwałkować na okrąg. Zrób nożem nacięcia na górnej części ciasta. Nadzienie powinno być umieszczone na dolnej połowie. Ułóż nadziane bochenki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Połączyć żółtka z mlekiem. Wymieszaj, aby posmarować bułeczki.
Comments are closed.