Bez wyrabiania ciasta i wałkowania. Ciasto miodowe – szybkie w wykonaniu. Obłędny smak.
Ciasto miodowe to pyszny i łatwy w przygotowaniu wypiek, który doskonale sprawdzi się zarówno jako przekąska na świątecznym stole oraz jako codzienna osłoda życia.
Poniżej przedstawiamy uniwersalny przepis, który z pewnością zachwyci rodzinę i znajomych. W zależności od posiadanej blachy do pieczenia zwróć uwagę na ilość stosowanych składników. Podane w przepisie ilości przeznaczone są dla blachy o średnicy 26 cm, jeśli jednak posiadasz mniejszą, np. 20 cm – użyj tylko połowy produktów.
Składniki, które będą potrzebne do przygotowania ciasta:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek miodu
- 6 jajek
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 150 g masła
- 1 łyżka octu
Sposób przygotowania:
Przygotowane masło rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj miód i szklankę cukru, a całość dokładnie wymieszaj. Do powstałej masy dodaj mąkę i zmiksuj.
Kolejnym krokiem jest upieczenie ciasta. Podziel ciasto łyżką na 8-10 osobnych części. Możesz je upiec w okrągłej, silikonowej formie lub w pergaminie wyciętym na kształt koła.
Każde ciasto piecz przez 10-12 minut w temperaturze 180 stopni. W osobnym naczyniu zmieszaj szklankę cukru z kwaśną śmietaną. Powstałą masą posmaruj upieczone placki układając je jeden na drugim. Powstałe ciasto posmaruj także z boku oraz na wierzchu, aby powstała gładka tafla śmietany.
Comments are closed.