Cukinia w śmietanie. Szybkie i cholernie smaczne danie w 30 minut.
Szukasz pysznego dania, którego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu? Poznaj przepis na cukinię w śmietanie!
Tzw. serbska cukinia jest bardzo dobrym warzywem, które można przyrządzać na mnóstwo sposobów. Przedstawiany tutaj sposób jest jednym z nowszych. Potrzeba jedynie pół godziny, aby danie było w pełni przygotowane. Cukinia w śmietanie jest delikatną potrawą, ale bardzo soczystą.
Młoda cukinia nie wymaga zbyt wiele przygotowań. Nie trzeba pozbywać się nasion oraz jej skórki. Do potrawy można wykorzystać zarówno kwaśną śmietanę, jak i zwykły jogurt naturalny.
Wymagane składniki:
- cukinia – 800 gramów
- śmietana – 200 gramów
- mąka pszenna – 1 łyżka
- olej słonecznikowy – 1 łyżka
- oregano – 1/2 łyżki
- suszona bazylia – 1/2 łyżki
- woda – 100 ml
- koperek – 1/2 pęczka
- czosnek – 2 ząbki
- sól do smaku
- papryka do smaku
- pieprz czarny mielony do smaku
Przygotowanie dania
W pierwszej kolejności należy wymieszać olej słonecznikowy z suszoną bazylią, oregano, solą, pieprzem oraz papryką. Cukinię natomiast powinno się pokroić w półpierścienie. Dobrze, aby nie były zbyt cienkie.
Po pokrojeniu należy wsadzić je do woreczka oraz dodać wszystkie wymieszane przyprawy. Po wstrząśnięciu nasza cukinia wymiesza się dokładnie z przyprawami. Następnie należy rozłożyć cukinię na blasze i włożyć ją do piekarnika. Pieczenie ustawić na 200 stopni. Po kwadransie można wyjąć z piekarnika.
Kiedy cukinia będzie się piekła, należy wymieszać śmietanę z posiekanym drobno koperkiem i czosnkiem. Do tego należy dorzucić jajko, mąkę pszenną i zalać wszystko wodą.
Comments are closed.