Pyszna przekąska z cukinii pieczona w piekarniku. Niezwykle proste i szybkie wykonanie.

Cukinia jest cenionym i smacznym warzywem, które zachwyca swoją wszechstronnością.

Może być smacznym składnikiem wielu potraw.  Jedną z najpopularniejszych metod przygotowania cukinii jest oprószenie jej mąką i usmażenie na patelni. Dziś pokażemy Ci przepis na ciekawą i pyszną przekąskę z cukinii pieczoną w piekarniku.

Jej wykonanie jest niezwykle proste i szybkie. Smak tak przygotowanej cukinii nie różni się od jej smażonej wersji. Nie zawiera jednak dużej ilości tłuszczu i zachowuje swoje wartości odżywcze.

Składniki:

  • 3 sztuki cukinii,
  • 100 gramów mąki pszennej,
  • 5 łyżek śmietany,
  • sól, pieprz do smaku,
  • czosnek,
  • olej słonecznikowy,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 pęczek wybranych ziół.

Przygotowanie:

Cukinię umyć, usunąć końce i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Obtoczyć je w mące. Blachę wyłożyć pergaminem lub papierem do pieczenia. Posmarować olejem i ułożyć cukinię.

Warzywo posypać solą i skropić olejem. Piec w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 150’C.

Pora przygotować sos.

Posiekać zioła, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sok z cytryny i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Tak przygotowana cukinia będzie idealnym daniem obiadowym lub smaczną przekąską na lunch i podwieczorek. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!