Pyszna przekąska z cukinii pieczona w piekarniku. Niezwykle proste i szybkie wykonanie.
Cukinia jest cenionym i smacznym warzywem, które zachwyca swoją wszechstronnością.
Może być smacznym składnikiem wielu potraw. Jedną z najpopularniejszych metod przygotowania cukinii jest oprószenie jej mąką i usmażenie na patelni. Dziś pokażemy Ci przepis na ciekawą i pyszną przekąskę z cukinii pieczoną w piekarniku.
Jej wykonanie jest niezwykle proste i szybkie. Smak tak przygotowanej cukinii nie różni się od jej smażonej wersji. Nie zawiera jednak dużej ilości tłuszczu i zachowuje swoje wartości odżywcze.
Składniki:
- 3 sztuki cukinii,
- 100 gramów mąki pszennej,
- 5 łyżek śmietany,
- sól, pieprz do smaku,
- czosnek,
- olej słonecznikowy,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 pęczek wybranych ziół.
Przygotowanie:
Cukinię umyć, usunąć końce i pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm. Obtoczyć je w mące. Blachę wyłożyć pergaminem lub papierem do pieczenia. Posmarować olejem i ułożyć cukinię.
Warzywo posypać solą i skropić olejem. Piec w piekarniku przez 25 minut w temperaturze 150’C.
Pora przygotować sos.
Posiekać zioła, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać sok z cytryny i śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Comments are closed.