Domowe oryginalne gofry z przepisu mojej babci. Uwielbiam w ten sposób zrobione.
Oryginalny, wyjątkowy przepis na gofry z 1954 roku.
Gofry to wspaniały deser, który kochają i dzieci i dorośli. Są uniwersalne – można je jeść z owocami, konfiturami, bitą śmietaną, czekoladą lub cukrem pudrem. Idealnie nadają się na podwieczorek, deser lub drugie śniadanie. Doskonale sprawdzą się na przyjęciach i imprezach urodzinowych dla dzieci.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 0,5 filiżanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka i cukier ubijamy za pomocą miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki (proszek do pieczenia i mąkę dorzucamy na sam koniec). Ciasto pieczemy w gofrownicy lub silikonowej formie (wówczas gofry robimy w piekarniku). Jeżeli wolisz bardziej słodkie gofry, dorzuć do ciasta więcej cukru.
Comments are closed.