Domowe oryginalne gofry z przepisu mojej babci. Uwielbiam w ten sposób zrobione.

Oryginalny, wyjątkowy przepis na gofry z 1954 roku.

Gofry to wspaniały deser, który kochają i dzieci i dorośli. Są uniwersalne – można je jeść z owocami, konfiturami, bitą śmietaną, czekoladą lub cukrem pudrem. Idealnie nadają się na podwieczorek, deser lub drugie śniadanie. Doskonale sprawdzą się na przyjęciach i imprezach urodzinowych dla dzieci.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 0,5 filiżanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jajka i cukier ubijamy za pomocą miksera. Następnie dodajemy pozostałe składniki (proszek do pieczenia i mąkę dorzucamy na sam koniec). Ciasto pieczemy w gofrownicy lub silikonowej formie (wówczas gofry robimy w piekarniku). Jeżeli wolisz bardziej słodkie gofry, dorzuć do ciasta więcej cukru.

Gotowe, upieczone gofry możesz też posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!