Te zapiekane naleśniki z serem to hit w mojej kuchni: Koniecznie zapisz ten przepis, każdemu posmakują.
Fantastyczny pomysł na naleśniki z serem w nowej odsłonie – zapiecz naleśniki w śmietanie
Składniki na ciasto:
- mleko – 750 ml
- jajka – 3 szt
- maka pszenna – 300 g
- olej do smażenia
Składniki na farsz:
- twaróg półtłusty – 250 g
- serek homogenizowany waniliowy – 400 g
- cukier – 2 łyżki
- budyń waniliowy – 2 łyżki (bez cukru)
- śmietanka kremówka 30% – 150 ml
- jajko – 1 szt
- maliny – 400 g (lub inne ulubione owoce leśne, mogą być zamrożone)
- mąka ziemniaczana – 1 łyżka
- woda – 2 łyżki
- cukier puder
Przygotowanie
Naleśniki są wyjątkowo pyszne, kiedy tylko je spróbujesz, przekonasz się, że to idealny pomysł na śniadanie lub obiad na słodko. Te delikatne naleśniki z aksamitnym farszem w towarzystwie orzeźwiającego sosu malinowego, przypadną do gustu każdemu.
Przygotuj ciasto naleśnikowe z podanych składników.
Gotowe odstaw na około 30 minut w ciepłe miejsce – spowoduje to że będą one puszyste i nie będą się rozrywać. Z całego ciasta usmaż naleśniki. Olej wlej na patelnię tylko przed usmażeniem pierwszego naleśnika. Do smażenia kolejnych nie będzie to potrzebne.
Z podanych proporcji, powinno wyjść około 13 naleśników, pamiętaj, że najlepsze są te cienkie. Dlatego staraj się formować jak najcieńsze placki.
Przygotowanie masy serowej
Aby farsz był wyjątkowo aksamitny i delikatny – użyj blendera lub miksera do roztarcia twarogu na gładką masę. Do twarogu dodaj serek homogenizowany i dokładnie połącz składniki na gładką masę. Dodaj 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę budyniu.Na usmażone naleśniki nakładaj porcję farszu i dokładnie zawijaj. Najlepiej jeżeli będą to ścisłe ruloniki. Tak przygotowane naleśniki układaj w żaroodpornej formie dość ściśle.
Przygotuj polewę śmietankową
Połącz śmietankę z rozbełtanym jajkiem, 1 łyżką cukru i 1 łyżką budyniu. Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki.
Wypiekanie
Ułożone w formie naleśniki, zalej polewą śmietankową. Wszystko włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz około 30-50 minut. Użyj funkcji termoobiegu i piecz do uzyskania przez śmietankę złocistego koloru.
Sos malinowy
W trakcie, kiedy naleśniki będą się piekły, przygotuj sos malinowy. Maliny umieść w rondlu i postaw na gazie, gotuj aż owoce zaczną się rozpadać, dodaj do nich cukier. Mąkę ziemniaczaną połącz z zimną wodą i wlej go gotujących się malin. Gotuj tak powstały sos przez kilka minut, aż do jego zgęstnięcia.Sos odstaw do ostudzenia. Jeżeli wolisz aby miał kremową konsystencję, możesz całość zmiksować blenderem.
Comments are closed.