Te rolki z nadzieniem jabłkowym smakują obłędnie: Lepiej zrób podwójną porcję – znikają moment.
Idealny deser na chłodniejsze, zimowe wieczory.
Połączenie cynamonu oraz jabłek z pewnością ogrzeje nie tylko Twój brzuszek ale i serce!
Składniki:
- 400 g cukru białego
- 4 średniej wielkości jabłka
- 125 g masła
- 630 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 125 ml kefiru
- 125 ml oleju roślinnego
- 75 g cukru pudru
- 10 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1 jajko
Przygotowanie nadzienia:
Jabłka zetrzyj na grubych oczkach na tarce. Wymieszaj je na patelni z cukrem oraz cynamonem.
Gotuj na małym ogniu przez około 25 minut (do czasu odparowania nadmiaru soku). Po tym czasie, całość ostudź.
Ciasto:
W dużym naczyniu wymieszaj ze sobą: mąkę pszenną, kurkumę, skrobię kukurydzianą, cukier waniliowy, cukier puder, kefir oraz olej słonecznikowy. Do wymieszanych składników dodaj mąkę pszenną, a następnie zagnieć ciasto. Kawałek ciasta (około 30g) uformuj w kulkę. Za pomocą wałka, rozwałkuj ją i ułóż na niej równomiernie nadzienie.
Całość zwiń w rulon. Tak powtórz czynność z resztą ciasta. Z masy powinno powstać około 40 rulonów. Całość piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni, przez 30 minut.
Comments are closed.