Moja rodzina uwielbia: Jeśli nie masz pomysłu na kolację – mam pomysł na szybką i smaczną zapiekankę.

Masz czasem taki dzień, że zjadłabyś coś pysznego, a kompletnie nie masz ochoty na stanie w kuchni?

Jeśli tak, to mam dla Ciebie idealny przepis, który nie zajmie Ci dużo czasu, a będzie smakował wyśmienicie!  Szybka i prosta zapiekanka sprosta oczekiwania wszystkim członkom rodziny i z pewnością migiem zniknie z talerzy domowników.

Jest to naprawdę fajny przepis, który łączy w sobie smak mięsa mielonego oraz kapusty. W tym wydaniu to dość niespotykane zestawienie, jednak smak zapiekanki jest tego naprawdę warty i każda z Was musi wypróbować ten przepis.

Do przyrządzenia zapiekanki potrzebujesz:

  • 1 kg kapusty
  • 800 g mielonego mięsa wołowego
  • 500 g ziemniaków
  • 5 jajek
  • 3 średnie cebule
  • 200 g śmietany
  • 120 ml mleka
  • sól, pieprz mielony

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj wodę i wsadź do niej główkę kapusty. Gdy liście zaczną się już rozdzielać, gotuj je przez dwie minuty, a następnie wyjmij je z garnka i poczekaj, aż ostygną. Odkrój wszystkie twarde części kapusty – nie będą nam już potrzebne. Obraną cebulę posiekaj w kostkę, wrzuć na patelnię i podsmaż na gorącym oleju.

Do cebuli dodaj mięso mielone, smaż je razem na niedużym ogniu. Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce, następnie dodaj je na patelnię do mięsa i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Do pustej miski wbij jajka, dolej mleko, a następnie użyj trzepaczki. Przygotuj naczynie do pieczenia i wyłóż je liśćmi kapusty. Rozprowadź połowę masy z mięsem po liściach.

Nadzienie posmaruj połową masy jajecznej, następnie powtórz poprzednie kroki, aby stworzyć drugą warstwę – połóż liście, masę z mięsem oraz rozbełtane jajka. Na koniec przykryj wszystko ugotowanymi liśćmi kapusty.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wierzch zapiekanki posmaruj śmietaną i wstaw do pieczenia na 40 minut. Po upieczeniu możesz zaprosić wszystkich domowników na zdrowy i pyszny posiłek. Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!