Rolada mięsna na świąteczny stół. Wszystkim zasmakuje, wyjątkowo smaczny obiad.
Istnieje wiele sposobów na przyrządzanie i podawanie mięsa, od tych tradycyjnych po nieco bardziej skomplikowane i wymyślne. Dzisiaj zapraszam Was na kolejny ciekawy przepis – rolada z kurczaka, która nie wymaga pieczenia.
Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt na pewno zaskoczy wszystkich wielbicieli mięsnych potraw! Składniki są łatwo dostępne w każdym sklepie spożywczym, nie wymaga dużo czasu, a do jej wykonania nie potrzebujesz nawet piekarnika.
Szybki sposób, w sam raz na święta, wizytę rodziny czy przyjaciół. Podawana na zimno, idealnie sprawdzi się nawet jako przekąska w pracy!
Na początek SKŁADNIKI:
- 300 g ugotowanych piersi z kurczaka
- 100 g miękkiego sera śmietankowego
- 6 dużych pieczarek
- ugotowany zielony groszek (mniej więcej 4 łyżki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzechów włoskich
- ½ szklanki ryżu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- pęczek kopru
- sól
- inne, ulubione przyprawy do smaku
Czas na PRZYGOTOWANIE:
Ugotowane piersi z kurczaka drobno kroimy, dodajemy serek śmietankowy, groszek (możemy go podusić widelcem lub zostawić w całości, wedle uznania) i wszystkie przyprawy – dokładnie mieszamy, będzie to naszą bazą do dalszej części.
Następnie gotujemy ryż, który odstawiamy do ostudzenia, a w międzyczasie zabieramy się za siekanie cebuli i czosnku (można oczywiście przez praskę).
Oba składniki podsmażamy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek i dodajmy obrane i pokrojone wcześniej pieczarki. To smażymy do momentu wyparowania płynu. Wrzucamy ryż i wszystko blendujemy.
Wracamy do mieszaniny z kurczakiem, którą równomiernie (grubość około 1-1,5 centymetra) rozprowadzamy na arkuszu folii spożywczej. Na to rozprowadzamy nadzienie z pieczarkami, zostawiając po dwa centymetry od brzegów. Posypujemy ziołami i orzechami. Delikatnie i ostrożnie zwijamy roladę i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Przed planowanym podaniem, dobrze jest pokroić roladę na grubsze plastry i posypać na przykład koperkiem i kolorowym pieprzem lub żurawiną.
Comments are closed.