Kurczak po francusku na szybko z piekarnika: Mój przepis na wszystkie okazje. Obłędny smak.

Moja ulubiona potrawa, którą jest „Kurczak po francusku”. Właściwie zawsze go przyrządzam na obiad, kiedy brakuje mi czasu.

Samo mięso jest soczyste i delikatne, samo przygotowanie przebiega w ekspresowym tempie. Szanowni moi Goście zawsze proszą o, żeby im trochę uchylić rąbka tajemnicy- tego jakże pysznego przepisu.

POTRZEBNE SKŁADNIKI:

  • Minimum: 2 kotlety z kurczaka.
  • Dwa świeże i w miarę dojrzałe pomidory.
  • Maksymalnie dwie cebule.
  • Tylko jedno  jajko.
  • Minimum 100 gram twardego żółtego sera
  • Jedna duża stołowa łyżka jogurtu lub kwaśnej śmietany.
  • Drobniutko zmielony czarny pieprz, sól, ale tylko dla podkreślenia smaku potrawy.
  • Przyprawy w celu wzmocnienia aromatu: bazylia, rozmaryn, majeranek.

Pamiętaj, aby przygotować piersi / filety po francusku na poziomie profesjonalnego szefa kuchni, musisz znać kilka sztuczek. Wszystko po to, żeby uzyskać lepszy smak.  W tym celu, musisz zetrzeć cebulę, zamiast tradycyjnie kroić ją w plastry.

Najlepsze przyprawy do kurczaka i sera to: bazylia, majeranek, rozmaryn oraz czarny pieprz. Ważne jest, abyś nie przesuszył mięsa w piekarniku, aby pozostało ono jak najbardziej soczyste.  Uważnie obserwuj je w swoim domowym piekarniku.

SPOSÓB PRZYRZĄDZANIE DANIA- „Kurczak po francusku”

Pokrój filet z kurczaka na cienkie plastry i dość dobrze rozbij je, a także ostrożnie opłucz każdy kawałek bieżącą czystą wodą.

Roztrzep jedno jajko, posmaruj powierzchnię kurczaka i posól i posyp delikatnie pieprzem mięso oraz dodaj resztę przypraw. Następnie skrój pomidory na cienkie plasterki,  a zetrzyj w  tzw. Pierścienie. Kolejno, zetrzyj żółty ser.

Nasmaruj blachę do pieczenia ciasta cienką warstwą oleju roślinnego bądź nałóż na nią papier pergaminowy. Umieść kurczaka na blachę do pieczenia, a na jego zwierzchniej części dania połóż plastry cebuli, a następnie cienkie plasterki dojrzałych pomidorów.

Posmaruj dokładnie i równomiernie pomidory jogurtem albo kwaśną śmietaną 12% lub 18%. Na samym końcu, dodaj i posyp całość- tartym serem.

Piecz potrawę do momentu, w którym ser żółty będzie miał odcień koloru złotego, inaczej  utworzy się z niego tzw. rumiana skórka. Albowiem nie możesz obok niej przejść obojętnie i się w niej nie zakochać!

Uwaga!:

W północno-wschodniej Francji, mieszkańcy przygotowują podobną jej wersję. Jednak już bez sera. Ponadto wyróżnia się ona dodatkowym kluczowym składnikiem, jakim jest: ostatnia warstwa, czyli grube plasterki gruszek.

Możesz też, do tak przygotowywanej potrawy dodać jabłka lub ananasy. Myślę, że te owoce doskonale uzupełnią  aromat, a co najważniejsze smak soczystego kurczaka z żółtym serem. Wystarczy umieścić pokrojony owoc na serze przed wstawieniem dania do rozgrzanego piekarnika.

Zawsze prawdziwie obłędny smak, zatem życzę smacznego, przez żołądek do serca. :- )

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!