Kawałki kurczaka zawsze wychodzą miękkie dzięki temu trikowi szefa kuchni – kurczak nigdy nie wysycha

Znudził Ci się tradycyjny schabowy?

Szukasz ciekawego przepisu na idealnie miękkiego, soczystego i delikatnego kurczaka? Wypróbuj poniższy przepis na mięso w sosie o unikalnym, niebanalnym smaku, a zarazem znakomitej konsystencji, niczym z prestiżowej restauracji:

Składniki:

  • ok. 0,5 kg piersi z kurczaka
  • 4 łyżki oleju roślinnego

Marynata:

  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego (ewentualnie octu ryżowego lub soku z cytryny
  • 1 łyża skrobi ziemniaczanej
  • 1 białko jaja
  • pieprz czarny mielony – wedle uznania

Sos:

  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka nasion sezamu

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki.

Wymieszaj ze sobą  wszystkie składniki niezbędne do przygotowania marynaty.  W przygotowanej marynacie otocz mięso. Odstaw na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotuj sos, łącząc ze sobą wszystkie potrzebne produkty.

Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Smaż kawałki kurczaka z obu stron prze około 2-3 minuty aż do momentu uzyskania złotego koloru.

Dodaj przygotowany wcześniej sos i smaż przez kolejne 2 minuty na mniejszym ogniu.

Mięso jest gotowe, możesz podawać je z ryżem oraz posiekanym szczypiorkiem, smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!