Kawałki kurczaka zawsze wychodzą miękkie dzięki temu trikowi szefa kuchni – kurczak nigdy nie wysycha
Znudził Ci się tradycyjny schabowy?
Szukasz ciekawego przepisu na idealnie miękkiego, soczystego i delikatnego kurczaka? Wypróbuj poniższy przepis na mięso w sosie o unikalnym, niebanalnym smaku, a zarazem znakomitej konsystencji, niczym z prestiżowej restauracji:
Składniki:
- ok. 0,5 kg piersi z kurczaka
- 4 łyżki oleju roślinnego
Marynata:
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka octu jabłkowego (ewentualnie octu ryżowego lub soku z cytryny
- 1 łyża skrobi ziemniaczanej
- 1 białko jaja
- pieprz czarny mielony – wedle uznania
Sos:
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka nasion sezamu
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka pokrój na niewielkie kawałki.
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki niezbędne do przygotowania marynaty. W przygotowanej marynacie otocz mięso. Odstaw na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotuj sos, łącząc ze sobą wszystkie potrzebne produkty.
Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Smaż kawałki kurczaka z obu stron prze około 2-3 minuty aż do momentu uzyskania złotego koloru.
Dodaj przygotowany wcześniej sos i smaż przez kolejne 2 minuty na mniejszym ogniu.
Comments are closed.