Prawdziwe odkrycie kulinarne. Ziemniaki z grzybami w rękawie – z tego przepisu zawsze wyjdą najlepiej.
Dzisiaj zaprezentuję Wam prosty przepis, którym zawsze zachwycałam się jako dziecko.
To jarskie danie doskonale sprawdzi się dla wegetarian. Przygotowuje się je w piekarniku, więc zachowamy wiele wartości odżywczych i walorów smakowych.
Składniki:
- ziemniaki – 1 kg
- grzyby – 400 g
- marchewka – 1 duża
- czosnek – 3-4 ząbki
- koperek – suszony lub świeży
Jak wykonać:
Obrane uprzednio ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Myjemy grzyby, obieramy i również kroimy. W następnej kolejności porcjujemy marchewkę w talarki. Siekamy koperek oraz czosnek. Przygotowujemy miskę do której wsypujemy wszystkie składniki wraz z odrobiną oleju roślinnego oraz ulubionymi przyprawami, solą i pieprzem.
Mieszamy wszystko i zostawiamy na 30 minut (magiczny proces przegryzania się). W tym czasie szykujemy rękaw do pieczenia, nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wrzucamy składniki do rękawa, zawiązujemy go i pieczemy około godzinę. W ten sposób mamy smaczny i pożywny obiad.
Comments are closed.