Dietetyczne naleśniki z dwóch składników – To takie proste. Jem codziennie i chudnę.
Lubicie naleśniki? Szukacie przepisu na naleśniki bez mąki? Ten przepis na 2 składnikowe naleśniki będzie dla was idealny.
Bez glutenu, bez mleka. Wystarczą dwa zdrowe składniki, by móc się cieszyć pysznymi naleśnikami. Takie naleśniki posmakują z pewnością zarówno dorosłym, jak dzieciom.
Można je podać bez dodatków lub w towarzystwie domowego dżemu, małych owoców, polane miodem czy syropem klonowym. Koniecznie spróbujcie. Zamieńcie swoje tradycyjne naleśniki na o wiele zdrowszą wersję.
Składniki:
- 1 duży dojrzały banan
- 2 średnie jajka
- opcjonalnie szczypta cynamonu do smaku
- do podania: ulubione owoce, dżem, syrop klonowy lub miód
Przygotowanie:
Banana obieramy, przekładamy do miski i dokładnie rozgniatamy widelcem. Powinno wyjść około 0,5 szklanki bananowej „papki”.
W drugiej misce roztrzepujemy jajka. Masę jajeczną dodajemy do rozgniecionych bananów. Jeśli chcemy na tym etapie możemy wzbogacić masę o szczyptę cynamonu.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy do połączenia.
Rozgrzewamy patelnię. Najlepsza do smażenia będzie patelnia beztłuszczowa. Jeśli jednak takiej nie mamy patelnię można posmarować niewielką ilością tłuszczu np. olejem kokosowym.
Na rozgrzaną patelnię nalewamy porcje masy bananowo jajecznej. Gdy na cieście zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza odwracamy nasz naleśnik na drugą stronę. Tak postępujemy aż do wyczerpania całej masy. Ilość naleśników zależy od ich wielkości.
Comments are closed.