Pyszny kakaowy spód, delikatna masa twarogowa – to ciasto jest obłędne. Proste w wykonaniu

Przydarzyła Ci się kiedyś awaryjna sytuacja, w której musiałeś na szybko przygotować deser? Niespodziewani goście wpadli z wizytą? A może chciałeś upiec coś tylko dla siebie i nie wiedziałeś jak się za to zabrać?

Teraz już nie musisz się o nic martwić, bo wychodzę do Ciebie z propozycją wyśmienitego ciasta, które wręcz rozpływa się w ustach, a jego przygotowanie trwa zaledwie chwilę i jest niesamowicie proste!  Nie ukrywam, że sam uwielbiam to ciasto!

Jego kakaowy spód i delikatna masa twarogowa sprawiają, że ciasto zadowala nawet najbardziej wybrednych smakoszy, a z blachy znika momentalnie! Jest doskonałym wyborem na spotkania towarzyskie, rodzinne i do indywidualnej degustacji!

Proste, rozpływające się w ustach ciasto na każdą okazję

Wszystko czego będziesz potrzebował to:

Ciasto:

  • 300g mąki,
  • 150g cukru pudru,
  • 250g masła,
  • paczkę proszku do pieczenia,
  • 3 żółtka,
  • 4 łyżki kakao.

Masa twarogowa:

  • 700g twarogu,
  • żółtko
  • paczkę cukru waniliowego,
  • 4 białka,
  • starta skórka cytryny (opcjonalnie).

Kiedy masz już wszystkie składniki zabierzmy się do przygotowywania ciasta.

Na początku do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsyp cukier puder i kakao, po czym wszystko razem wymieszaj. Masło pokrój w kostkę i razem z żółtkami dodaj do reszty składników. Tak przygotowane ciasto wyrabiaj do momentu, kiedy uzyska jednolitą konsystencję i gładką masę. Podziel wyrobione ciasto na dwie porcje, zawiń je w folię i odstaw do lodówki na pół godziny.

W tym czasie zabierz się za przygotowywanie masy twarogowej.

Twaróg drobno pokrusz do miski. Dodaj do niego cukier puder, żółtko, cukier waniliowy i opcjonalnie startą skórkę z cytryny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. W osobnej misce ubij białka na gładką masę i dodaj do reszty składników. Całość wymieszaj delikatnie szpatułką.

Przygotuj blaszkę do pieczenia z wysokimi ściankami i wyłóż ją papierem do pieczenia.

Odwiń pierwszą część ciasta z folii i dokładnie ją rozwałkuj. Odrywając z rozwałkowanego ciasta małe kawałki układaj je na spodzie blaszki tak, aby między nimi nie została wolna przestrzeń. Następnie nałóż na tak przygotowany spód masę twarogową. Drugą część ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i rozłóż równomiernie na górze ciasta.

Ciasto piecz w piekarniku w 180 stopniach przez około pół godziny (do suchego patyczka).

Voilà! Ciasto gotowe! 🙂 Teraz przyszedł czas na degustację – Smacznego!

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!