Tą roladką z boczku w rękawie zachwycają się wszyscy goście. Gdy tylko wystawię ją na stół znika w mgnieniu oka.

Jednym z bardzo ciekawych dań, które można zaserwować, jest rolada z boczku pieczona w rękawie. Dzięki zastosowaniu rękawa rolada jest lepiej upieczona i ma ładniejszy wygląd.

Składniki

Co będzie nam potrzebne do przygotowania tego dania?

  • 1 Kilogram boczku
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 0.5 łyżeczki kminku
  • Papryka, czosnek, sól do doprawienia.

Przygotowanie

Boczek bez skóry należy pokroić w plastry, a następnie w kostkę, której grubość będzie wynosiła około 1 centymetra. Do tak pokrojonego boczku należy dodać przyprawy, marchew oraz sól i zostawić na około 30 minut. W tym czasie boczek przejdzie proces marynowania.

Zamarynowany boczek musimy podzielić na 2 w miarę równe części i włożyć do rękawa. Istotną kwestią jest wypuszczenie powietrza z niego i dokładne związanie krawędzi. Boczek należy piec w temperaturze około 170 stopni, mniej więcej przez godzinę.

Po upieczeniu należy poczekać aż boczek wystygnie i postawić na nim coś ciężkiego (co najmniej 1 kilogram). Wraz z obciążeniem danie powinno zostać wstawione do lodówki na całą noc.

Podawanie

Boczek należy podawać pokrojony w plastry o szerokości 1 centymetra. Najlepiej do niego pasuje sos chrzanowy czy też musztarda. Oczywiście krojenie na plastry musi nastąpić po zdjęciu folii.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!