Tą roladką z boczku w rękawie zachwycają się wszyscy goście. Gdy tylko wystawię ją na stół znika w mgnieniu oka.
Jednym z bardzo ciekawych dań, które można zaserwować, jest rolada z boczku pieczona w rękawie. Dzięki zastosowaniu rękawa rolada jest lepiej upieczona i ma ładniejszy wygląd.
Składniki
Co będzie nam potrzebne do przygotowania tego dania?
- 1 Kilogram boczku
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 0.5 łyżeczki kminku
- Papryka, czosnek, sól do doprawienia.
Przygotowanie
Boczek bez skóry należy pokroić w plastry, a następnie w kostkę, której grubość będzie wynosiła około 1 centymetra. Do tak pokrojonego boczku należy dodać przyprawy, marchew oraz sól i zostawić na około 30 minut. W tym czasie boczek przejdzie proces marynowania.
Zamarynowany boczek musimy podzielić na 2 w miarę równe części i włożyć do rękawa. Istotną kwestią jest wypuszczenie powietrza z niego i dokładne związanie krawędzi. Boczek należy piec w temperaturze około 170 stopni, mniej więcej przez godzinę.
Po upieczeniu należy poczekać aż boczek wystygnie i postawić na nim coś ciężkiego (co najmniej 1 kilogram). Wraz z obciążeniem danie powinno zostać wstawione do lodówki na całą noc.
Comments are closed.