Bochenek mięsa – pełna aromatu rolada mięsna. Wygląda zaskakująco, a smakuje pysznie
Smaczny, sycący, pełen aromatu. Taki będzie bochenek mięsa, który przygotujesz według poniższego przepisu. Potrawa zawdzięcza swoją nazwę formie, w jakiej jest wypiekana. Wygląda zaskakująco!
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 100 g pieczarek
- 100 g mozarelli
- 2 łyżki startego, żółtego sera
- łyżeczka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
Jak przyrządzamy:
Oba rodzaje mięsa dokładnie połącz, dodaj pokrojone i przesmażone lekko pieczarki, dopraw solą i pieprzem. Na koniec wrzuć starty ser i pietruszkę. Całość dokładnie wymieszaj ręką.
Rozłóż papier do pieczenia, na który wyłóż otrzymaną masę mięsną. Postaraj się zachować prostokątny kształt.
Na to kładź pokrojoną w plastry mozzarellę. Następnie zwijaj powoli końce papieru, tworząc formę rolady bądź bochenka. Zadbaj, by brzegi były mocno sklejone, dzięki czemu ser nie wypłynie w trakcie pieczenia.
Tak uzyskaną formę owiń jeszcze dodatkową warstwą papieru lub pergaminu. Zwiąż końce i połóż na blaszce do pieczenia.
Comments are closed.