Ekspresowe placki z kapustą: Pyszna przekąska po 15 min gotowa

Oto przepis na pyszne i ekspresowe placki z kapustą, których przygotowanie zajmie nie więcej niż piętnaście minut.

Są świetnym pomysłem nawet na śniadanie, ponieważ są niskokaloryczne, wiec docenią je osoby, które starają się dbać o swoją figurę.

Jakich składników potrzebujemy?

  • 400 g cebuli
  • 200 ml kefiru
  • cztery łyżki mąki
  • jajko
  • cebula
  • jedna trzecia łyżeczki proszku do pieczenia
  • dwie łyżki oleju
  • sól oraz czarny pieprz do smaku

Jak przygotować placki?

Połowę kapusty należy pokroić lub zetrzeć na tarce. Dzięki temu otrzymamy 400 g posiekanego warzywa. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do miski.

Następnie na tarce o grubych oczkach ścieramy cebulę i dodajemy do kapusty, warzywa mieszamy. Dokładamy kefir, jajko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko należy mieszać do momentu, aż otrzymamy masę o konsystencji gęstej śmietany.

Potem dokładamy sól oraz pieprz do smaku i ponownie mieszamy. Ciasto odkładamy na siedem minut.

Wlewamy olej na patelnię i czekamy, aż się rozgrzeje. Łyżką stołową rozkładamy placki tak, jak robimy to z plackami ziemniaczanymi.

Następnie placki smażymy po obu stronach na złoty kolor. Po zdjęciu z patelni kładziemy je na ręczniku papierowym, który wchłonie tłuszcz.

Do tak przygotowanych placków świetnym dodatkiem będzie kwaśna śmietana lub ulubiony sos. Warto się tym przepisem podzielić z najbliższymi, na pewno będą nam wdzięczni. Mamy nadzieję, że nasz przepis będzie od dziś Waszym ulubionym.

Copy
You might also like

Comments are closed.

error: Content is protected !!